Je bekijkt nu Voor het eerst gearresteerd

Voor het eerst gearresteerd

28 januari 2023 – In Den Haag werden 768 klimaatactivisten opgepakt tijdens een demonstratie van Extinction Rebellion. Ik was er één van, het was mijn eerste keer. We protesteerden tegen de 17,5 miljard subsidie en belastingvoordelen (duizend euro per Nederlander per jaar!) die de overheid geeft aan de fossiele industrie.

De jongste demonstrant die ik ontmoette was 14, de oudste 77. Ze studeerden, werkten als ondernemer, huisarts, jurist, docent, wetenschapper. De meesten zagen er ook niet gek uit, ze droegen vooral dikke kleren, gewoon omdat het heel erg koud is om in de winter uren op straat te zitten. Alle actievoerders hadden tenminste één ding gemeen: ze maakten zich zorgen over de klimaatverandering en hadden het gevoel dat ze ‘iets’ moesten doen om de overheid en grote bedrijven te dwingen haast te maken met verduurzaming. En om de aandacht te trekken zaten we op de snelweg A12.

Tijdens het schrijven van Winnen van de Wereld had ik veel jongeren gesproken die al meerdere keren waren gearresteerd. Ik wist er dus veel van, toch was ik zenuwachtig. Blijft het echt vreedzaam (ja, geweldloosheid is de basisregel van XR), hoe hard pakt de politie je aan (hangt ook van jezelf af, als je meewerkt aan je arrestatie zijn ze rustig), wat als je in de politiebus naar de wc moet (als je het vriendelijk vraagt mag je soms onder begeleiding van agenten naar de wc, maar dat kan zeker niet altijd, dus vooraf héél weinig drinken…)

De politie keek het een uurtje aan, daarna werd begonnen met het ontruimen van de snelweg. Ik besloot mee te werken en werd rustig opgetild. Onder begeleiding liep ik naar de politiebus. Toen begon het langste deel van de actie: wachten. In de overvolle bus. Op het bureau. In de rij voor het proces verbaal.

Zes uur later werd ik door een agent met een pasje via een ijzeren hek vrijgelaten. Ik wenste hem een fijne avond. Dat klonk een beetje gek, maar ja, die agent deed ook gewoon zijn werk vond ik. Buiten het hek stonden mensen van XR op ons te wachten: met broodjes en soep. De actie had in de media volop aandacht gekregen, de subsidies aan de fossiele industrie staan weer ter discussie. En nu maar hopen dat al die miljarden eindelijk besteed gaan worden aan duurzame ontwikkeling.