gandhi

De Ezel van Os

Functie: tekst en regie

Een mooi voorbeeld van een project dat op een goede manier uit de hand loopt. Wat begon als een kerstvoorstelling voor Productiehuis Alphen en een ludiek programmaboekje, werd uiteindelijk ook een volwaardig kinderboek. Een poging om het kerstverhaal opnieuw betekenis te geven. Of je het gelooft of niet. In de wereld achter Kerstmis gaat alles verkeerd. De herders zijn de weg kwijt, de engel is te laat en Maria wil een normaal kind. Alisia ontmoet Koning Ezel van Os en reist naar de Chriz om alle problemen op te lossen. Een kerstsprookje met een knipoog naar The Wizard of Oz.De Ezel van Os is verkrijgbaar bij alle boekwinkels. De avondvullende familievoorstelling is ook beschikbaar als een korte voorstelling voor basisscholen.

gandhi

ANWB Kampeer- en Caravan Kampioen

Functie: columns en interviews

Ik ben een romantische kampeerder van de allerergste soort. Zo een die zweert bij een basic tentje, kwijlt bij kampeerbladen met mysterieuze fjorden, maar toch elke zomer bezwijkt voor een wit strand met mooi-weer-garantie. Nooit vooraf boeken. Wel azen op het mooiste plekje. Zonder schotelantennes en uitvouwbare kookeilanden. Dus zoek ik elk jaar het onmogelijke. Volkomen inconsequent heen en weer slingerend tussen eenvoud en comfort. Goed voor een maandelijkse column in de KCK. Sinds 2016 schrijf ik voor de KCK ook interviews. Met trendwatchers, reisbegeleiders, fanatieke kampeerders en andere experts die ons absoluut de weg gaan wijzen.

gandhi

Gandhi, de musical

Functie: script en regie

De scholierenversie van Gandhi, de musical is gemaakt in samenwerking met collega’s van het Amstelveen College, Schouwburg Amstelveen, de Gandhi Serve Foundation in Berlijn en externe theatermakers. De voorstelling vertelt het intrigerende levensverhaal van Mahatma Gandhi. Gandhi’s vastberadenheid, de liefde voor zijn vrouw Kasturba, de breuk met zijn oudste zoon en zijn angst voor het uit de hand lopen van de vrijheidsstrijd, krijgen vorm tegen de achtergrond van een traditioneel en verdeeld India. In samenwerking met songwriter Daniël Cohen en componist Frans Heemskerk is nu ook een professionele versie in ontwikkeling. Hiervoor is een geheel nieuw synopsis ontwikkeld.

orestes en elektra

Orestes en Elektra

Functie: tekst en regie

Orestes en Elektra is een bewerking voor scholieren van het stuk Mijn Elektra door Koos Terpstra. Het stuk is te bestellen bij Toneeluitgeverij Vink in Alkmaar.

Orestes is getraind om de moord op zijn vader te wreken en de dader – zijn moeder Klytaimnestra – te doden. Als hij na jaren thuiskomt wordt hij gedwongen om zelf een mening vormen. Wie heeft gelijk, zijn eigen moeder of zijn op wraak beluste zusje Elektra?

Meer dan andere versies van Elektra houdt Terpstra niet het noodlot, maar de personages zelf verantwoordelijk voor de tragische afloop van het stuk. Orestes en Elektra volgt deze lijn, maar is aangepast op scholieren. De rollen van Aigisthos (nieuwe minnaar van Klytaimnestra) en Chrysotemis (zusje Elektra) zijn teruggebracht in het stuk. Ook is een flashback toegevoegd, gebaseerd op het stuk Ifigeneia in Aulis, over de aanleiding van de moord door Klytaimnestra. Orestes is opgenomen in de titel, omdat het Orestes is die de afweging moet maken tussen de opstelling van zijn zus en zijn moeder.

anwb

ANWB gidsen Charmecampings

Functie: tekst- en beeldredactie

Charmecampings zijn kleinschalige campings met een bijzondere ligging. Vanaf het klapstoeltje voor je tent kijk je uit over grillige kusten of velden vol zonnebloemen. De beheerders van het terrein kennen de kampeerders. Je bent er geen klant maar gast. Het spreekt dan ook voor zich dat de teksten in deze speciale campinggidsen hierover uitweiden. Geen tabelletje met minuscule symbolen maar volzinnen over de zoete druiven boven het terras en de keukengeheimen van de gastvrouw, geïllustreerd met landelijke foto’s.

De teksten worden geschreven op basis van de rapporten van ANWB-inspecteurs en aanvullende research. Levert een heerlijk vakantiegevoel op. Nog een voordeel van dit werk: de mooiste plekjes in Europa kent deze schrijver als één van de eersten.

op naar de top

Op naar de top

Functie: tekst

Verhalenbundel. Eerder gepubliceerd als feuilleton in VVAH-Nieuws onder de titel De carrière van William S.

Williams vrienden scoren met glansrijke carrières. Ze verkopen struisvogelvlees, genetisch gemanipuleerde tulpenbollen en Japanse vitaminepreparaten. William is voor de zoveelste keer ontslagen. In een laatste poging om zijn talent te bewijzen begint hij een anarchistisch adviesbureau. Ondanks zichzelf, een tirannieke vrouw en een gekraakt kantoorpand, bouwt hij het bedrijf uit tot een internationale onderneming. Hoe sterk een organisatie ook is, de chaos is altijd sterker…

10 voor taal

10 voor Taal

Functie: redactie

Tv taalspel. Van 1999 tot en met 2006 opgaven gemaakt voor de onderdelen Zinspelen, Met Andere Woorden en Zoek de Fout. Proberen? Maak een zo lang mogelijke zin met de volgende woorden: Quizmasters / ervaren / vragen / stellen / nieuwe / niet / moeilijke / dagen / naar / leven / uit / hun. Uiteraard behoort een zin van 12 woorden tot de mogelijkheden! Opdrachtgever: Endemol

nam

NAM Offshore

Functie: scenario en productie

Een jongensdroom: per helikopter naar een boorplatform voor filmopnames. De film is onderdeel van een interactief leerprogramma op cd-rom voor technici en monteurs die voor het eerst offshore gaan werken. Hoofdpersoon is een komische underdog die tijdens zijn werk op het platform de ene na de andere veiligheidsfout maakt en zo vele ongelukken veroorzaakt. De cursist kan de ongelukken voorkomen door met zijn muis te klikken zodra in de film een fout wordt gemaakt. Het leerprogramma laat zowel de foute handelswijze zien met de mogelijke gevolgen, als de goede manier van werken. Theorie, praktijk en toetsing zijn in het programma gecombineerd. Opdrachtgever: Media Vision / NAM

flam

Flamenchica Mundi

Functie: script en spelregie

Een heerlijk warmbloedig project in opdracht van dansschool Teresa Jaldón. Met drie kinderen die waanzinnig kunnen dansen, opzwepende livemuziek en voorstellingen in De Krakeling, het Tropentheater en op de Flamenco Biënnale.

Flamenchica droomt van een paar echte dansschoenen, om net zo sierlijk te kunnen dansen als de flamencodanseres op het schilderij in haar kamer. Op een dag kruipt de danseres uit het schilderij en zet een paar knalrode flamencoschoentjes naast haar bed. Flamenchica trekt de schoenen aan en danst als de beste. Alleen wil niemand geloven dat de arme Flamenchica op een eerlijke manier aan die prachtige schoenen is gekomen.

circus mortale

Circus Mortale

Functie: script en regie

Vijftig groep 8 leerlingen van de Anne Frank School moesten een volwaardige plek krijgen in een afscheidsmusical rond het thema circus. Uuuh… Maar uiteindelijk stond het er. Geen lappen tekst voor iedereen die een beetje kan spelen. Maar verdwaalde kinderen die stilletjes met zaklantaarns zwaaiend een verlaten circustent binnensluipen, een circusdirecteur met liefdesverdriet, danseressen die niet mogen dansen, boze clowns die het zat zijn om uitgelachen te worden, een opstand, een achtervolging, en een grootse finale met circusacts. Op locatie in het ronde Badhuistheater. Dan is het extra leuk als je eigen zoon ook meespeelt!

de breul

Schoolfolders de Breul

Functie: teksten en beeldredactie

Elk jaar in januari trekken honderden aanstaande brugklassers van school naar school om te ontdekken welke middelbare school het beste bij hun past. Tijdens deze speurtocht worden ze overvoerd met informatie. Scholengemeenschap De Breul besloot daarom om de brochure voor brugklassers en hun ouders te splitsen in een gedetailleerde gids voor ouders en een vrolijke informatiefolder voor de snuffelende scholieren. Geen ingewikkelde details of schreeuwerige reclame, maar een overzichtelijke kleurrijke brochure die de leerlingen van groep acht een reëel beeld geeft van de brugklas op De Breul.

alles komt altijd weer goed

De Alles Komt Altijd Weer Goed Show

Functie: tekst en spel

Helaas was deze wervelende geluksshow maar een kort leven beschoren. De toekomst van miljoenen mensen had voorgoed veranderd kunnen worden in een successtory. De heilzame bingo onder leiding van Helmut Lotto jr., Wouters Magic Moments, de kosmische healing van Miss Sylvana en de gouden stem van Betty Blits zouden u er onmiddellijk van hebben overtuigd dat ook u voor het geluk geboren bent. Op een ontploffende geluidsinstallatie en wat onenigheidjes onder de showmasters na, was er een gouden toekomst voor u uitgestippeld. Het mocht niet zo zijn. Sorry.

let it be

Let it be

Functie: script en regie

Klassieke pop in een nieuwe musical. De schoolproductie Let it be werd gebaseerd op muziek van de Beatles, het bizarre plot van de film Ten things I hate about you en fragmenten uit het daaraan ten grondslag liggende toneelstuk De getemde feeks van Shakespeare.

Kate is belazerd door een vriendje en wil met niemand iets te maken hebben. Haar zus Bianca wil uit met de hotshots op school. Hun vader, gescheiden, worstelt met de opvoeding en houdt zijn dochters kort. Eén regel uit zijn wanhopige oeuvre: Bianca mag uit, als Kate ook uitgaat. En dus zit er voor Bianca en haar lovers niets anders op dan een partner te zoeken voor Kate. Iemand die voldoende krankzinnig is om van deze feeks te houden en doortrapt genoeg om haar te kunnen temmen.

brazilie

En verder…

Workshops schrijven en workshops theater, schoolprojecten geïnspireerd op grote musicals voor intern gebruik op middelbare scholen (o.a. Hair, Saturday Night Fever, Sister Act, Mamma Mia), acts op maat, presentatie van evenementen, programmaontwikkeling en casting, en gewerkt met straatkinderen in Noord-Oost Brazilië en vluchtelingen.